مدیریت زمان صحیح با برنامه ریزی درست شروع میشه. برای همین لازمه به برنامه ریزی روزانه افراد موفق نگاه کنین و ازشون الهام بگیرین. هر چند که موفقیت برای هر کسی معنی خاصی میده، یکی موفقیت رو توی پزشکی گرفتن میبینه و یکی استخدام تو یک شرکت بزرگ با حقوق مناسب. فرقی نمیکنه تعریف موفقیت توی ذهنتون چی باشه، راه موفقیت از برنامه ریزی و اجرای درست تکنیکهای مدیریت زمان میگذره.
با این حساب توی این مقاله یه نمونه برنامه روزانه افراد موفق رو بررسی میکنیم تا شما هم بتونید از این مورد الگو بگیرید و یه برنامه اختصاصی برای خودتون بنویسید. در انتها هم یه نمونه حدول برنامهریزی روزانه گذاشتم که میتونید از اون برای برنامهریزی کارهای روزانه خودتون استفاده گنید.
مدیریت زمان با برنامهریزی روزانه
برای مدیریت زمان نیاز به یه برنامه متناسب با اهدافتون دارید. بهترین نوع برنامهریزی هم داشتن یه نمونه جدول برنامه روزانه هست که از قبل بدونید در طول روز چه کارهایی باید انجام بدید. البته نکتهای که هست اینه که لزوما نباید یه جدول بکشید که برنامه از ابتدای صبح تا موقع خواب رو توش پر کنید. همین که میدونید در طول روز قراره چی کار کتید هم خوبه. اما برای شروع بیایید یه فرآیند مشترک بین افراد معروف رو بخونیم.
1. روال صبحگاهی
یک موضوع مشترک تو نمونه برنامه ریزی روزانه افراد موفق، تلاش کردن در ابتدای صبحه. اگر اول روز سعی کنین که یک روال سالم و سازنده داشته باشین، کل روزتون هم نظم پیدا میکنه. مثلا اول صبح 30 دقیقه رو به انجام حرکات کششی، شستن صورت و خوردن صبحانه همراه با گوش دادن به کتاب صوتی اختصاص بدین.
2. تهیه فهرست کارها
دیگر وجهه مشترک برنامهی روزانه افراد موفق، تهیه کردن فهرست کارهاست. روی یک صفحه بنویسین که امروز لازمه چه کارهایی رو انجام بدین. بعد وظایفی که میتونین محول کنین رو مشخص کنین. یادتون باشه اولویت بندی کارها میتونه شما رو موفقتر کنه.
3. برنامه ریزی روزانه از قبل
تو زندگی نمیشه همه چیز رو پیش بینی کرد و واسهش برنامه ریخت، چون شرایط همیشه در حال تغییره. ولی میتونیم از زمان به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم. اکثر افراد موفق برنامه هر روزشون رو از قبل مشخص میکنن که حدودا چه کارهایی رو باید انجام بدن.
4. شروع روز با کار متمرکز
روزتون رو با تمرکز روی کارهای خاصی شروع کنید. تا حالا شده اول روز تماس و پیامهاتون رو چک کنین و بهشون جواب بدین. یهو به خودتون بیاید و ببینین که ظهر شده؟ بهتره برنامهتون جوری باشه که اول روز مزاحمی نداشته باشین و این کارها رو بعد از ظهر انجام بدین.
5. قورباغهات را قورت بده
تکنیک قورباغهت رو قورت بده رو جدی بگیرید. برایان تریسی یه تکنیک عالی برای خلاص شدن از کارهای سخت و زمانبر ارائه کرده؛ به این ترتیب که اول صبح کاری که به نظرتون سختتره و خیلی ذهنتون رو درگیر کرده رو انجام بدید و ازش خلاص بشید و بعد برید سراغ بقیه کارها.
6. دسته بندی وظایف
سعی کنین کارهای مشابه رو بعد از هم انجام بدین. در غیر این صورت باید مدتی به خودتون فرصت بدین تا با کار جدید سازگاری پیدا کنین.
7. وداع چند وظیفهای
وقتی میتونین روی کاری نهایت تمرکزتون رو بذارین که همزمان کار دیگری رو هم انجام ندین. پس چندتا کار رو همزمان انجام ندید.
8. برنامهریزی روز بر اساس انرژی
افراد ممکنه در یک بازه زمانی از روز انرژی بیشتری داشته باشن، مثلا من عصرها انرژیم بیشتره. توی برنامه ریزیتون به این نکته توجه کنین که چه زمانی حوصله انجام یه کار رو دارید. اون موقع بهترین نتیجه رو از کار میگیرید.
9. گذاشتن فضاهای سفید در تقویم
ممکنه روزانه با اتفاقات غیر منتظره برخورد کنین، پس واسهشون جای خالی بذارین. یه ساعتهایی از روز که کار عجلهای و ضروری ندارید رو خالی بذارین برای کارهای غیرمنتظره یا عقب افتاده.
چند عادت برای داشتن یک روز کاری سالم
اما برای رسیدن به این سطح برنامه ریزی که توضیح دادم باید یکسری عادت های رفتاری رو تو خودتون تقویت کنید. مواردی مثل:
- زود بیدار شدن؛
- ورزش کردن؛
- کتاب خوندن؛
- همیشه با خوتون آب داشته باشین؛
- تغذیه مناسب؛
- تمرین ذهن آگاهی؛
نمونه جدول برنامهریزی روزانه شخصی
واسه اینکه بتونین یه برنامه خوب واسه روزتون بنویسین، لازمه اول برنامه ریزی افراد موفق رو ببینین. من اینجا یه برنامه فرضی رو میگم که از صحبتهای افراد موفق الگو گرفتم. برنامه به این ترتیبه:
5:30 صبح: بیدار شدن از خواب.
5:45 صبح: آب خوردن
6 صبح: رفتن به پیادهروی.
6:30 صبح: دوش گرفتن و آماده شدن برای رفتن به سر کار
7:15 صبح: مرتب کردن تخت خواب
7:30 صبح: خوردن صبحانه
8 صبح: رفتن به سر کار و گوش دادن به پادکست
10 صبح: استراحت کردن
12 ظهر: ناهار خوردن
3 بعد از ظهر: استراحت کردن
6 بعد از ظهر: خرید کردن برای شام
7 بعد از ظهر: شام خوردن
8 شب: مطالعه کردن
9 شب: آماده شدن برای خوابیدن
10 شب: خوابیدن
کلام آخر
احتمالا با خودتون فکر کنید این برنامه خیلی رباتیکه. اما خب افراد موفق معمولا همچین برنامه روزانهای دارن. شما میتونید بعضی از این موارد رو جابجا یا حذف کنید. اما یه روال شبیه به این باعث میشه زندگی تون روی یه روتین عالی قرار بگیره. یه نکته مشترک بین همه افراد موفق داشتن برنامه ریزیه. چه روز شما از 5 صبح شروع بشه چه از 10 صبح. مهم اینه که یه برنامه مشخص برای هر روز هفته تون داشته باشید. نمونه جدول برنامهریزی که انتهای این مقاله آوردم هم مثال خوبی برای شروع کار هست، اما یادتون باشه یه نمونه ساده هست و شما میتونید هم بخشی رو برای خودتون شخصیسازی کنید.
1. موثرترین تکنیکهای مدیریت زمان کدامها هستند؟
3. نمونه جدول برنامه ریزی کارهای روزانه افراد موفق
4. نرم افزارهای یادآوری و پیگیری کارهای روزانه
5. تکنیکهای مدیریت زمان در فروش
6. استراتژیهای مدیریت زمان در پروژههای متفاوت
7. برنامه ریزی به روش ایلان ماسک
8. قانون پارکینسون در مدیریت زمان
9. مدیریت زمان به روش آیزنهاور
10. تکنیک مدیریت زمان به روش GTD
11. قانون پارتو (20/80) در مدیریت زمان
12. قانون پومودرو در مدیریت زمان چیست؟
13. روش برنامهریزی سریع (RPM) برای مدیریت زمان
14. نکاتی از مدیریت زمان در کسبوکار برای کارآفرینها