اجایل چیست؟ (+راهنمای مدیریت پروژه با متدولوژی اجایل)

اگه توی فرایند اجرای یه پروژه حضور دارید، قطعا باید روش اجایل رو یاد بگیرید. حالا سوال اینه که اجایل یا agile چیست؟ بیایید ببینیم اجایل چیه و آموزش اجایل چطور می‌تونه باشه؟!

اجایل چیست؟ (+راهنمای مدیریت پروژه با متدولوژی اجایل)

اگه توی فرایند اجرای یه پروژه حضور دارید، قطعا باید روش اجایل رو یاد بگیرید. حالا سوال اینه که اجایل یا agile چیست؟ بیایید ببینیم اجایل چیه و آموزش اجایل چطور می‌تونه باشه؟!
اجایل چیست

متدولوژی اجایل یه چارچوب اجرای پروژه هست که کار رو به چند مرحله پویا تقسیم می‌کنه که به نام اسپریت شناخته میشه. اما نمیشه اجایل رو به یه جمله مختصر، محدود کنیم. مسئله اصلی اینه که اجایل چطور اجرا میشه و اگه بخوایم به طور فنی تعریفش کنیم اجایل چیه؟

 

اجایل چیست؟

این واژه در لغت به معنی چابکه. در واقع اجایل توانایی ایجاد و پاسخ دهی به تغییراته، یعنی راهی برای مقابله با تردید و پیشرفت تو یک محیط آشفته. اجایل یک طرز تفکر ساده و مفیده که کمک می‌کنه تا تو کمترین زمان با کمترین هزینه یک خروجی کاربردی و با کیفیت از محصول‌مون به مشتری عرضه کنیم. این متدولوژی به نوعی کمک می‌کنه از تغییر نترسیم و سعی کنیم نیازمندی‌های مشتری رو تو تصمیم‌گیری‌هامون لحاظ کنیم.

 

مدیریت پروژه اجایل

اگر در زمینه مدیریت پروژه یا توسعه نرم‌افزار فعالیت کرده باشین به احتمال زیاد با عباراتی مثل: مدیریت پروژه چابک، توسعه نرم‌افزاری چابک، کنترل پروژه اجایل، آموزش اجایل، برنامه‌ریزی چابک و … مواجه شده باشید. اجایل یا همون چابک بودن در مدیریت پروژه به همون مانیفست اجایل وابسته س.

 

مانیفست اجایل چیه؟

مانیفست اجایل سندیه که روی 4 ارزش و 12 اصل توسعه نرم‌افزار اجایل تمرکز می‌کنه. مانیفست اجایل تو سال 2001 توسط 17 توسعه دهنده نرم‌افزار منتشر شد که برای فرآیندهای خطی‌تر توسعه محصول یه جایگزین مناسب نیاز داشتن.

 

4 ارزش اجایل

اجایل 4 تا ستون یا ارزش داره که عبارتنداز:

  1. افراد بر ابزارها و فرایندها مقدمن.
  2. نرم افزاری که توسعه میدید باید کار کنه. مستندات اهمیت چندانی ندارن وقتی نرم افزار کار نمیکنه.
  3. مشتری حرف اول رو میزنه و جذب همکاری مشتری اهمیت بیشتری از اجرای جزئیات قرارداد داره.
  4. پاسخ به تغییرات مهم‌تر از پیروی از برنامه است. یعنی تا جایی که ساختار کلی پروژه آسیب نبینه می‌تونید گردش کار رو تغییر بدید.

 

12 اصل اجایل

برای اجرا و پیاده‌سازی 4 ارزش اجایل، 12 اصل معرفی شده تا با در نظر گرفتن اونها پروژه‌هاتون رو جلو ببرید:

  1. رضایت مشتریان از طریق تحویل زودهنگام و مستمر
  2. استقبال از تغییر نیازمندی‌ها حتی در اواخر پروژه
  3. تحویل خروجی کار به طور مکرر
  4.  شکستن موانع بین افراد
  5. ساختن پروژه حول افراد با انگیزه
  6. برقراری ارتباط به صورت حضوری
  7. نرم افزار قابل اجرا در رأس معیارهای پیشرفت
  8. داشتن یک سرعت کاری پایدار
  9. افزایش چابکی از طریق تعالی مستمر
  10. سادگی
  11. ایجاد بیشترین ارزش از طریق تیم‌های خودسازمانده
  12. تنظیم روش کاری برای افزایش اثربخشی منعکس به طور منظم

 

فریم ورک اجایل

مهمترین بخش تعریف اجایل، فریمورک های مختلف اون هست. دو مورد از معروفترین این فریمورک‌ها، اسکرام و کانبان هستن که به اعضای تیم کمک می‌کنن تا با استفاده از اونها پروژه رو با همکاری همدیگه جلو ببرن.

 

 اسکرام

اجایل بیشتر شبیه به یک طرز تفکره و اسکرام و کانبان شبیه به عملیاتی برای پیاده‌سازی اون تفکر. به زبان ساده اسکرام یک جلسه‌ی روزانه است که اعضای تیم هر روز قبل از شروع فعالیت در اون شرکت می‌کنن و از برنامه‌های انجام شده و آتی صحبت می‌کنن. با مقایسه‌ی این فعالیت‌ها بازدهی و سرعت کارها به صورت قابل توجهی بیشتر می‌شه. یکی دیگه از مزایای استفاده از اسکرام افزایش و بهبود ارتباط بین اعضای تیمه.

 

کانبان

کانبان هم مثل اسکرام یه فریمورک توسعه چابک هست. کانبان یک بورد یا تابلوعه که به صورت تصویری مشخص می‌کنه چه کاری، در چه زمانی توسط اعضای تیم انجام می‌شه. در واقع برای هر عنوان یک ستون در نظر گرفته می‌شه و توی اون ستون آیتم‌های مربوط به عنوان نوشته می‌شه. کانبان یه تابلوی منحصر به فرد نیست و هر تیم می‌تونه به مرور زمان با توجه به نیازمندی‌ها و تجربیات خودش، بورد شخصیش رو اجرا کنه.

 

کلام آخر

در نهایت اینکه اجایل یعنی توانایی افراد برای ایجاد و سازش با تغییرات. فردی که نتونه از تغییرات به نحو احسنت استفاده کنه و خودش رو تغییر نده، توی بیزینسش موفق نمی‌شه. مدیریت پروژه اجایل بهتون کمک می‌کنه به بهترین شیوه بیزنس‌ و کارهاتون رو مدیریت کنین و در هنگام تغییر، بازدهی‌تون رو بالا ببرین. البته در این بین می‌تونید از نرم‌افزارهای مدیریت پروژه هم استفاده کنید تا عملکردتون بهتر هم بشه.